De dag “Na” de grote dag!

Op tijd aanwezig in de biljartzaal samen met Ben Beemsterboer, de grote regelateur die touwtjes vandaag in handen heeft. Uiteraard heeft hij zoals altijd zijn zaakjes keurig voor elkaar, spulletjes ingevuld en staat klaar om een ieder die binnenkomt te verwelkomen, het maakt de sfeer ongedwongen en informeel zoals we dat gewend zijn. De eerste spelers druppelen binnen en  sommigen zijn enigszins nerveus dat zie je, maar ze zeggen het niet en geven elkaar de hand, “hoi, ben jij er ook? ”  Toch zullen ze er rekening mee houden dat ondanks je elkaar kent van de vereniging, er toch mensen zijn die je onbekend voorkomen of ……. waarvan je weet dat het een gevaarlijke tegenstander zou kunnen zijn.

Langzaam druppelen de deelnemers, arbiters en schrijvers binnen. Zowaar is de “kijkersbelangstelling” van redelijk formaat en hebben we ruim 30 man binnen en dat is voor een eerste dag geweldig te noemen. De clubfinale’s beginnen te stijgen in waardering en de dagdeel-kampioenen krijgen steun van hun dagdeelleden hetgeen als “geweldig” mag worden aangemerkt. Het hele jaar strijd je ervoor en als je dan uiteindelijk mag laten zien uit wat voor een hout je bent gesneden en…….. die titel “kampioen van Langedijk” een jaar lang mag dragen, aangesproken wordt met de titel “dag Meneer……” in het dorp, tja dan doe je het ergens voor. Natuurlijk zijn er mensen die zeggen, wat een flauwekul, maar die zijn gewoon jaloers en daar luister je niet naar.

Klokslag 19.00 uur opent Ruud Schigt namens het bestuur de finale en geeft felicitaties aan de deelnemers voor het behaalde resultaat. Sommige spelers hebben het thuisfront ter ondersteuning meegebracht en er mag gezegd worden dat dit de gezelligheid enorm verhoogt. Uiteraard hopen we dat dit goede voorbeeld zal worden gevolgd en wij verplicht zijn meer stoelen aan te dragen, biljarten is niet alleen een mannensport en als vrouw wil je toch ook wel eens “zien” wat hij daar uitspookt, toch?

De eerste ronde gaat van start en de stilte keert langzaam terug in de zaal, nu moet je het waarmaken. Op tafel 4 spelen Piet Zijp en Piet Langendijk tegen elkaar, 6 beurten 2-1 niets lukt, spanning? Piet Langendijk komt los hij heeft z’n tegenstander het bos ingestuurd, stand 9-17 in 11 beurten. Maar….een Zijp het bos insturen valt niet mee, 5 beurten later 30-18. Piet Langendijk zucht een keer, kijkt naar de kant en krijgt een knipoog met glimlach, boem winst is binnen met 35-25 in 25 beurten, zie je wel dat het helpt!!

Op tafel 3 maken de “tachtigers” de dienst uit, Piet Woestenburg en Arie Chattillon samen in het strijdperk, Piet Woestenburg is gewend te spelen met zijn tegenstander en laat Arie een beurt of 6 een beetje knoedelen om daarna met een serie van 14 afstand te nemen. Bij beurt 13 als Piet er al 31 heeft ziet Arie het licht en scoort er 7, zal het dan toch??? Maar neen, het licht ging ook weer uit, Piet scoorde de laatste 3 en wint de partij.

Tafel 2, alweer 2 “tachtigers” samen in de arena geweldig. Jan Wilmink tegen Jan Korver, ik ben niet jaloers, allebei gevaarlijk, vast en degelijk. Als je daar van wint ben je kanshebber mag je denken, en Jan Korver was vandaag de man met de sterkste gedachten en het beste spel. Gestaag scorend kwam Jan Korver met winst in 22 beurten bij het te maken aantal van 33, Jan Wilmink achterlatend met slechts 15 caramboles van de te maken 27.

En dan de “televisietafel” waar de “jonger ogende” heren Nico Gruijs en Hans Kos tegen elkaar in het strijdperk traden. Nico heeft veelvuldig getraind en was er klaar voor, Hans heeft (naar zeggen) een buitenlands tripje gemaakt naar Vlaanderen of Wallonië (welke is niet duidelijk) om nieuw speelmateriaal aan te schaffen. Op zich niet vreemd alleen vraag je je af of de importheffing die president Trump laatst instelde het materiaal niet “te duur” heeft gemaakt (prijzen van boven de € 1000,00 ex importheffing etc etc doen de ronde). Los van die prijs vraag je je af of nieuw materiaal je biljartkunsten ook beter maken, we gaan het zien.

Nico van start met een 0, hans scoort er 6. Nico 1, Hans 4 poeh poeh zal het dan toch? Agh 3 x een poedel, flauwekul dus of……… Hans laat zien dat hij kan biljarten en komt los met 8, Nico 1. Wederom Hans 8 en Nico schrikt met 0. Partij eindigt in 9 beurten met winst voor Hans Kos, veruit de snelste partij en hij laat hiermee zien dat zijn investering iets in hem heeft losgemaakt. Nico bleef verdwaast achter, keek nog eens naar zijn pomerans en zocht zijn portemonnee op om te kijken of er genoeg inzat voor ook zo’n investering.

Later meer