District-finale EOT Klasse, Sombroeker Frank Schouten wint met overmacht.

Afgelopen weekend werd in Warmenhuizen de jaarlijkse EOT-finale gespeeld. Een finale tussen beste spelers uit de extra, overgang en topklasse. Al jarenlang wordt deze finale bepaald door de spelers van BCS, en uiteraard Willem Hummel van KOT. Willem speelde echter zijn EOT finale met 3 andere spelers op de grote tafel.

Om toch een volwaardige finale te spelen met 6 personen, werden Frank Schouten en Marco Hink uitgenodigd, en toegevoegd aan het deelnemersveld. Door de verschillen in niveau, wordt het aantal caramboles hierop aangepast: v.d. Geest 300, Joop Roelands 250, Henk Buijs 200, Franks Schouten 200, Marco Hink en Pieter vd Hoek 180. Als extra handicap voor de spelers vd Geest en Roelands komt er nog bij dat zij met de grote “verboden” hoek spelen, en zij geen keus hebben bij een vastliggende bal. GEEN mogelijkheid om van los band of een piqué te spelen, maar ten alle tijden opzetten en van acquit spelen.

Hoe zou het de Sombroekers vergaan tussen het “geweld” tegen de gevestigde orde van BCS? Ikzelf de afgelopen week een clubfinale gespeeld, waarin ik de verwachtingen niet helemaal waar kon maken en enigszins onder m’n niveau als laatste eindigede. Frank is voor velen van jullie wellicht een onbekende. Sinds een jaar speelt hij bij ons op de maandag en begint zijn draai al beter te vinden. Series van boven de 100 scoort hij bij grote regelmaat op de maandag.

De eerste dag, de Sombroekers hoeven nog niet tegen elkaar, en Frank sluit de dag af met 3 winstpartijen en een moyenne van 9.23. Ikzelf mag ook dik tevreden zijn met een 2de stek. 1 verloren en 2 gewonnen en een moyenne van 10.02.

Op tijd te bed, wekkertje zetten en zondag om 10.30 uur weer paraat in de Liefhebber. De vierde ronde moet ik de punten aan Joop Roelands laten, die de partij in 8 beurten uit maakt. Frank wint ook zijn vierde partij en lijkt op koers de hegemonie van BCS te doorbreken.

De laatste ronde mogen de Sombroekers tegen elkaar en al gauw laat Frank ook in deze partij zien, waarvoor hij is gekomen. Ook al kom ik met enkele series nog in de buurt, de slotserie van Frank (ik meen ruim 80), is mij te machtig. Frank in 9 beurten uit. Zelf toch tevreden met de 124 gemaakte caramboles en een moyenne van 13.77.

De kampioen dus bekend, Frank Schouten, ongeslagen en een moyenne van 11.9. Zelf ben ik geëindigd op de 5de plek, overigens met hetzelfde aantal matchpunten als de nummers 3 en 4, en een moyenne van 9.6.

Al met al een zeer geslaagd toernooi, met een terecht winnaar. Diverse Langedijkers hadden de weg naar Warmenhuizen gevonden om ons te ondersteunen, waarvoor dank.

Frank Schouten en Marco Hink in actie
De eindstand

Marco Hink