Terugkijken ?

We moeten het alweer vijf weken zonder biljart doen en er is voorlopig geen zinnig woord te zeggen over wanneer de ballen weer kunnen gaan rollen. Dus vooruitkijken heeft weinig zin en het moet gezegd dat ik de laatste tijd juist meer en meer terugkijk naar allerlei zaken. Neem bijvoorbeeld vakantieverslagen of de zoektocht in een oude doos met familiefoto’s. En juist in zo’n ouwe doos vond ik een papier met een overzicht van moyennes, ja je leest het goed, biljartmoyennes.

En dat verdient natuurlijk uitleg. Ik stam uit een kasteleins-gezin en samen met mijn 4 broers leerden wij al heel vroeg hoe je een keu moest vasthouden. Niet dat we heel frequent aan de tafel stonden want in een Amsterdams buurtcafé staat maar 1 tafel, en de klanten hebben altijd voorrang. Nee, ik denk dat we uiteindelijk beter konden klaverjassen (kraken) als biljarten. Maar waar komen die biljart-moyennes vandaan?

Welnu, vele jaren later, ik denk dat wij broers zo tussen de 40-45 jaar waren, kwamen we op het idee om met onze vader ( de kastelein) een eindejaar-snerttoernooi te gaan spelen. Dat toernooi kreeg gestalte en we starten met Pa, 4 zonen en een paar van mijn zwagers. De locatie werd het biljartcentrum Moras in Alkmaar, waar we het eerste jaar vier tafels reserveerden voor de hele middag.

Na het biljarten en de uitgebreide napraat aan de bar, vertrokken wij naar een van onze huizen voor een snertmaaltijd. Onze partners hadden daar de hele middag al bijgepraat en met de hele club was dat reuzegezellig. Alle scores werden door mij genoteerd en ik maakte de berekening voor alle spelers en volgens welk moyenne ze het volgende jaar moesten presteren en meestrijden voor de beker. Onze Pa, toen al bijna tachtig jaar, speelde rond de 3,5, een van de zwagers stond op ruim 2 en de zonen varieerden van 0,4 tot 1 moyenne.

Onze groep breidde zich uit met kleinzonen en schoonzoon en al snel hadden we 6 tafels nodig bij Moras. Ras gezellig en een geweldige familie-happening tussen kerst en oud en nieuw. Bijna 10 jaar later speelde vader Oudejans, inmiddels bijna 90 jaar, nog steeds de sterren van de hemel en scoorde een hoger aantal caramboles dan de vier zonen bij elkaar.

Nu weten jullie dus de reden waarom ik ruim twee jaar geleden lid werd van de BV Sombroek. Ik ben pas 73, dus als ik mijn best doe………..

Maar als de Corona-crisis langer gaat duren dan zal ik het moyenne van 3,5 mogelijk moeten vergeten.

Ruud Oudejans.