Verslag districtsfinale Recreanten zaterdag 22 april 2017

Verslag districtsfinale Recreanten zaterdag 22 april 2017 in de Draaikolk te Den Helder.

Terwijl de clubfinale bandstoten op zaterdagmiddag afsloot met de laatste partijen, dienden de 3 recreanten teams van Sombroek Langedijk de districtsfinale en troostfinale spelen bij de Draaikolk in Den Helder. Even ter herinnering: Sombroek Langedijk 10 was 1e geworden in poule A en stond in de finale tegen de winnaar van poule B Turnlust 7. Sombroek 8 was 2e geworden in poule A en stond in de troostfinale tegen de nummer 2 van poule B Sombroek 7.

Turnlust 7 speelde in de finale in de Draaikolk een thuiswedstrijd. Dat ze de biljarts goed kenden bleek meteen al, want teamleider Peter Vermeij van Sombroek 10 werd al rap op achterstand gezet. Halverwege wist Peter eindelijk na een serie van 13 in de buurt van zijn tegenstander Piet Geertse te komen, maar die gaf gas en maakte de partij in 23 beurten uit (75 -35).

Peter’s medespeler Nico Gruijs onderging een zelfde lot tegen Jan de Wit (70-40 in 24 beurten) en ook Ben Gootjes moest zijn meerder erkennen in een Turnlust-speler. Koos Braam versloeg Ben in 26 beurten (65-32).Ging er dan helemaal niets goed bij Sombroek 10? Jawel, Henk Holthuis redde de eer tegen Marinus Tuithof. Marinus moest nog 1 carambole, maar Henk maakte de partij uit in 28 beurten (50-69). De 2e ronde was eigenlijk een kopie van de 1e ronde. Wéér ging het trio Peter, Nico en Ben ten onder en wéér redde Henk de eer.

Turnlust 7 gaat dus door naar het gewest; Sombroek Langedijk 10 wordt uiteindelijk 2e.

En dan de troostfinale. Sombroek 7 tegen Sombroek 8. Wat kan je ermee bereiken? De 3e plaats dus in het district. Wat heb je eraan? Niets, nou ja….de eer. Geen van beide teams kunnen namelijk door naar het gewest, er is geen herkansing tegen de verliezer van de finale, kortom het is een beetje een wedstrijd voor ? en om daar nu voor naar Den Helder te rijden…. maar je moet zoiets positief benaderen. Als je op een koude zaterdagmorgen met uitzicht op de bloembollenvelden naar Den Helder mag, dan is dat toch de bekroning van een goed seizoen. Van over de hele wereld komen de toeristen naar die bollen kijken en wij pikken dat – dankzij die rit naar Den Helder – toch effe lekker gewoon mee.

Teamleider van Sombroek 8 Ton Nientied speelt de 1e partij tegen de teamleider van Sombroek 7 Jan Korver. Ton moet er 75, Jan 65. Ton en Jan spelen beiden op de dinsdagavond en kennen elkaar dus door en door. Op zich jammer, iedereen speelt liever tegen iemand  van een team van een andere club; anders is het toch een beetje “broedermoord”. Maar goed, het is niet anders. Jan begint de partij overdonderend en staat na een beurt of 6 dik voor (25 om 8). Maar Ton vecht zich terug en halverwege komt hij weer op gelijke hoogte met Jan. Tijdens de partij hoort Ton, dat teamgenoot Jan Reijne nipt verliest van Hans Kos (Jan komt 4 caramboles tekort) en de andere teamgenoot Jaap Schoenmaker verliest kansloos van Do Zijp. Concentreren dus, is het devies van Ton, want de eerste 3 partijen allemaal verliezen, nee, dat staat niet in het draaiboek. Tijdens de 2e helft van de partij werkt Ton aan een kleine voorsprong. Jan Korver kan geen serie op tafel leggen (hoogste serie 5), vandaar dat een serie van 11 van Ton voor het verschil zorgt. Het duurt nog een paar beurten voor de laatste bevrijdende carambole wordt gemaakt, maar de 1e overwinning van Sombroek 8 is daar.

Aan Jelle de Jong is de taak om een gelijkspel uit het vuur te slepen. Helaas, Jelle speelt tegen routinier Sam Kruijer, die al zijn ervaring op tafel legt en in 26 beurten Jelle zijn hielen laat zien. Dat is dus 2-0 voor Sombroek 7 (6-2).

Na een pauze gaan Ton en Jan voor hun 2e partij. Jan kan nog niet erg in zijn spel komen (ik heb ze wel eens beter gehad, je kent het wel). Maar Ton krijgt ze blijkbaar ook niet zo best, want na 22 beurten is het pas 40 voor Jan en 48 voor Ton. Na een misser van Jan komt dan eindelijk een serie van 13 van Ton (40-61). En Jan geeft het enig juiste antwoord met de hoogste serie van de dag: 20 caramboles. Nog 5 te gaan voor Jan, Ton nog 14. Geïnspireerd door het plotselinge hoge niveau komt Ton nu met een serie van 10. Allebei nog 4 te gaan. Jan aan stoot met een mooie aanvangspositie. Dat is spekkie voor het bekkie van Jan en hoppa, een serietje van 4 en met een brede glimlach maakt Jan zijn laatste carambole.

Helaas zat er in dat serietje een (heel) vuile bal en Ton dacht: zó wil ik toch niet verliezen, dus concentratie voor de nabeurt. En verrek, laat die uitstoot nou toch goed gaan en na de carambole de ballen in een mooie positie. Dat is dus tik, tik en nog eens tik en de remise is binnen (65-75 in 26 beurten). Op de andere tafel heeft Jan Reijne ondertussen in 24 beurten korte metten gemaakt met Hans Kos en Jaap Schoenmaker revancheerde zich tegen Do Zijp in 37 beurten, Do kwam er 2 tekort. Dat ging dus de goede kant uit voor Sombroek 8. Nu Jelle de Jong nog. Jelle ligt in de partij ver achter, maar komt heel goed terug. Sam Kruijer laat enkele kansrijke ballen liggen en Jelle komt op 40 caramboles, nog 1 te gaan. Maar dan slaat Sam onverbiddelijk toe. Hij maakt de beslissende laatste carambole in de 26e beurt. Een prima prestatie van beide kemphanen. Dat is dus 2-0 voor Sombroek 8 (5-3).

Voor de competitie zou dat een gelijkspel (2-2) betekend hebben, maar hier beslist het gemiddelde. Beide teams scoren rond de 93%, maar het gemiddelde van Sombroek 7 is nét iets beter, dus Sombroek 7 wordt 3e van het district. Al met al een leuke middag met een prima organisatie door de heren van Turnlust.

Ton Nientied, recreantenteam Sombroek Langedijk 8.

Naschrift redactie,

In verband met het overleg wat op hoog niveau plaats vind omtrent eventueel samenvoegen van de competitie, bestaat de mogelijkheid dat deze competitie er volgend jaar anders uitziet. Wij houden u op de hoogte.