Alkmaarse Courant

Vrijdag 16-04-2016 is er in de Alkmaarse courant een prachtig stuk verschenen met een begeleidende foto van Joop Looijenga als voorzitter van het organisatiecomité. Vergeet de foto en lees het onderstaande geweldige verhaal.

Sombroek Langedijk trotse organisator van NK libre

Het is een mooi gebruik bij de Nederlandse biljartbond om jubilerende clubs vaak te eren met een Nederlands kampioenschap. En dit jaar mag Sombroek Langedijk, een van de grootste biljartverenigingen van boven het Noordzeekanaal, zijn vijftigjarig bestaan opluisteren met een nationale titelstrijd.

,,En dan ook nog een hoofdklasse kampioenschap, dus een heel behoorlijk niveau”, weet Joop Looijenga, voorzitter van de organisatiecommissie.

Eigenlijk duurt het nog ruim twee maanden voordat de club Abraham ziet. Op 23 juni 1966 werd in de nog altijd bestaande uitspanning De Burg een gelijknamige club opgericht, die geldt als het officiële startpunt van de huidige vereniging.

Na de verhuizing richting De Roode Leeuw, werd de naam simpelweg gewijzigd in BV Langedijk, waarna in 1990 de club uiteindelijk op zijn huidige stek, op de ‘eerste verdieping’ van sporthal Geestmerambacht terecht kwam. ,,En sindsdien is ook de naam van de hoofdsponsor officieel aan de clubnaam toegevoegd.”

Nadat er jarenlang met drie biljarts werd gespeeld, werd er twee jaar geleden ingrijpend verbouwd. En met niet alleen een fraaie up-to-date speelruimte tot gevolg, maar daarbij ook plek voor vier biljarts. Het leidde bij elkaar tot een flinke groei. ,,We zijn in korte tijd van rond de 80 naar 130 leden gegaan. En er wordt nu al weer nagedacht over verdere uitbreiding en de aanpassingen die daarvoor nodig zijn. En er blijf ruimte voor nog meer groei”, benadrukt Looijenga. ,,Ook willen we ons graag aansluiten bij de plannen van het district om jeugd meer voor biljarten te interesseren. Mogelijk gaan we dit seizoen een scholentoernooi proberen op te zetten.”

Maar eerst dus het jubileum. Vrijdag zullen acht librespelers van acquit gaan om de nationale titel te proberen te veroveren. Ed van Stralen, die namens de thuisclub aan de gewestelijke finale deelnam, slaagde er niet in het NK te halen, zodat de regionale eer wordt hoog gehouden door de 59-jarige Castricummer Janhans Berg.

Zijn opponenten komen uit het hele land, van Eijsden tot Bovensmilde en van Berkel en Rodenrijs tot Broekland. Het zijn merendeels veertigers en vijftigers, maar ook de pas 22-jarige Glenn Grolleman doet mee.

Voor de acht deelnemers zijn er ook enkele nevenactiviteiten georganiseerd, vertelt Looijenga. ,,Op zaterdag zullen we na de vijfde ronde een maaltijd nuttigen en op zondag is er een boottocht door het 1000 eilandenrijk uitgezet. Daar hebben al een aantal spelers positief op gereageerd. We willen iedereen uiteindelijk ook wat meegeven van Langedijk en omgeving.”

De leden en oud-leden van de club staan op 23 april ook nog uitgebreid stil bij het vijftigjarige bestaan met een feestavond in Geestmerambacht. ,,En daar hebben al zo’n 160 mensen zich voor op gegeven, dus daar zijn we ook enorm blij mee.”

Aldus opgetekend door Robin Kaandorp, uit de mond van Joop Looijenga