Dirk de Graaf naar het einde van de (biljart) wereld

Op de televisie hebben we kunnen zien wat reizen teweeg kan brengen met Floortje naar het einde van de wereld. Dirk de Graaf clublid van de donderdagavond raakte onder de indruk van het programma en zette zijn beste beentje voor in de voorwedstrijden, met “reizen” kan ik ook in zijn gedachten heeft hij zich geplaatst voor de finale 3e klas in………. Den Helder. Tja, wel niet helemaal het einde van de wereld, maar toch ergens bovenin Noord Holland, toch ook best ver als je de verhalen van teamspelers soms hoort.

12 oktober gingen de mannen na welkom te zijn geheten door de biljartvereniging  S.D.S van start met goede moed om allemaal kampioen te worden (beetje moeilijk naar later bleek). Geen content hebbende van de eerste 2 dagen bereik ik de slotdag waarop de deelnemers in verwoed gevecht met elkaar aan het strijden waren om de titel van ons district.

Aad Weyers had zichzelf (gezien zijn spel van voorgaande dagen) een goede kans op de titel toebedacht, maar die zaterdag is als 1e dag van het weekeinde altijd lastig. Normaal doe je boodschappen met moeder (of zo)maar nu heb je kans op de titel, en dan raak je toch in de war. 3 partijen moesten er gespeeld worden en als je er dan 2 verliest dan ben je de grip kwijt op je moyenne (dat daalde van 2.94 naar 2.23 en de wedstrijdpunten die belangrijk zijn voor de titel.

Ger Groot van de Carambole begon zijn dag goed (had zijn boodschappen zeker al gedaan?) en won beide partijen waarvan 1 tegen onze Dirk, Dirk maakte naar zijn gevoel teveel fouten en kwam daardoor niet in de wedstrijd, zijn zenuwen speelde hem behoorlijk parten, de spanning was duidelijk te groot. Han Nierop was meer de tegenstander van Dirk, tegen hem speelde hij een leuke partij (of Han er ook zo over dacht wordt niet verteld) met een moyenne van 2.50 en won deze ook.

De uiteindelijke finale van Ger Groot (10 matchpunten) tegen Aad Weyers op tafel 1 (10 matchpunten) en op tafel 2 Han Nierop (8 matchpunten) tegen Bert Biersteker (8 matchpunten) Was het duidelijk dat de kampioen van tafel 1 af zou komen. Spannend tot op het laatst en met een waardig kampioen kunnen we melden dat deze finale (nog) geen promovendi heeft gebracht maar dat de gewestelijke finale ander licht kan laten schijnen. De nummers 1, 2 en 3 zullen ons district vertegenwoordigen bij de gewestelijke finale Data; 18 t/m 20 nov 2016 in District Duinstreek.

Uit het verslag van onze Dirk valt duidelijk op te maken dat hij vol lof sprak over de organisatie door S.D.S in Den Helder, en gelukkig heeft hij ook de weg naar huis gevonden. Voordragen voor een televisie-ring  zoals Floortje gaan we nog niet doen Dirk, daar zijn je reizen tekort voor, maar wat niet is dat kan nog komen. Dirk, wij zijn trots op je behaalde resultaat, proficiat!!

 

Plaats Deelnemer Vereniging Part Pnt Car Brt Moy HS P.Moy
1 G. Groot Carambole 7 12 485 202 2,40 22 3,04
2 H. Nierop Bv Heerhugowaard 7 10 467 198 2,35 18 3,33
3 A.Weyers T.O.G. 7 10 424 190 2,23 20 3,04
4 B.Biersteker Vriendschap 7 8 436 203 2,14 13 2,59
5 D. de Graaf Sombroek Langedijk 7 8 428 213 2,00 13 2,59
6 J. Ligthart DNO 7 6 428 216 1,98 14 2,12
7 M. Zoon Turnlust 7 2 351 210 1,67 25 2,50
8 G.A. Groot Kaper 7 0 388 206 1,88 12 0,00

Op verzoek van Dirk volgt er ook een naschrift bij de eindstand.

De heer Tesselaar was met een moyenne van 2.94 ongetwijfeld ook een kanshebber maar door miscommunicatie vanuit die vereniging en door leken (die denken dat ze alles weten) werd hem verteld dat hij gepromoveerd was en zich maar snel op moest geven voor het meedoen in de  tweede klasse die in  de week daarop verspeeld werd. Hij ontnam zichzelf de kans om de districtsfinale te verspelen, want als men meerdere jaren in dezelfde  klasse heeft  gespeeld treed de 20% regeling in, een marge die men mag hebben voordat rechtstreekse promotie intreed. Betreffende miscommunicatie kan worden voorkomen als men te rade gaat bij de districtswedstrijdleider, die in dergelijke gevallen waar deze discussie zich voordoet altijd bereid is hierop antwoordt te geven. Laat onverlet dat er ook reglementen zijn die ons dit verhaal kunnen verduidelijken, echter niet voor iedereen zijn deze 70 pagina’s makkelijk te doorgronden, danwel te vinden indien men niet in het bezit is van een computer.

Dirk de Graaf

Naschrift redactie,

Uit het bovenstaande blijkt hoe belangrijk het is om ook eens het stokje van “wedstrijdleider” ook eens ter hand te nemen en zich eens te verdiepen in deze materie, iets voor u? wij zijn altijd bereid ondersteuning te geven aan belangstellenden.

Uw Reporter.