4e klasse Bandstoten deel 2 (de victorie van Langedijk)

Tja, je kunt merken dat het vak van reporter onderhevig is aan concurrentie, vanmorgen om 08.00 uur werd ik gebeld vanuit Heerhugowaard met de mededeling dat het verdriet erg hoog zit omtrent behaalde resultaten in het Parelhof door de biljarters van BV Heerhugowaard en of het mogelijk is les te krijgen in Langedijk, nou daar kon ik wat mee en dacht “dit wordt een mooi verhaal”!! Zoals Theo Komen een verslag kon maken zonder ter plaatse te zijn, werd mij deze mogelijkheid ontnomen, door die Spanjool (Ton Nientied) hij was ter plaatse en schreef toch maar een mooi verhaaltje omtrent hun belevenissen in Heerhugowaard, hetgeen u onderstaand kunt lezen. In ieder geval van harte gefeliciteerd met het behaalde resultaat, onze vereniging staat er weer mooi op.

Zo schreef Ton Nientied,

Woensdagavond 16-11- 2016 moesten onze clubleden Dirk de Graaf en Ton Nientied in het Parelhof te Heerhugowaard aantreden voor hun laatste 3 partijen in de 4e klasse bandstoten.

Na een goede eerste dag is het altijd even afwachten of het bij de afsluitende reeks partijen net zo lekker gaat als de week ervoor. In de 1e partij moest Ton tegen Gerard van Vliet. Ton kon niets fout doen; zelfs een gemiste bal kwam via 2 banden terug en liep tergend langzaam alsnog naar de 3e bal om deze dan nét nog te raken. Dat gebeurde enkele keren, voor Gerard was dat “om gek van te worden”. Dat werd dus een overwinning voor Ton in 21 beurten (40-24), en ondertussen won Dirk overtuigend van Paul Dragt in 30 beurten (40-25).

In de daaropvolgende partij kwamen Ton en Dirk voor de 2e maal tegen elkaar uit. Op de eerste dag had Ton aan Dirk zijn hielen laten zien (40-21 in 21 beurten), maar dit keer zou de wedstrijd anders verlopen. Het begon stroef met veel wijde ballen en nét-achterommetjes (mooi woord, niet?). Tussenstand 6-6 in 9 beurten. Toen besloot Dirk het over een andere boeg te gooien en begon aan een serie. 5,6,7……13,14,15. Voor Ton een bal achterlatend die leuk is voor het libre, maar met bandstoten kan je er niks mee (ken je dat?). Met een tevreden grijns liet Dirk zich op zijn stoel zakken om meteen weer op te staan, want Ton miste (uiteraard). En Dirk ging verder. Wéér een serie! 3,4……7,8,9. De ene bal nog mooier dan de andere. Een bal achter elkaar, geen probleem. Keu omhoog en met een prachtig effect via de tegenoverliggende band recht op zijn doel af. Een aandachtige toeschouwer merkte op: het is dat ie veters heeft, anders had hij nu naast zijn schoenen gelopen! Wat flik jij nou, vroeg Ton. Ik kan er echt niets aan doen, zei Dirk. Jaja…..De volgende beurt hield Dirk zich blijkbaar in; het waren er “maar” 3. Tussenstand 33-6 in 12 beurten. Ja, dan is het wel bekeken. Uiteindelijk won Dirk in 23 beurten (40-18).

Beide Sombroekers hadden dus allebei 4 partijen gewonnen en 1 verloren. Nu dus nog even de winstpunten van de laatste partij binnenhalen en een plaats in de districtsfinale zit er dan dik in. Dirk tegen Gerard van Vliet, dat werd dus zwoegen voor Dirk. Wel steeds lichtjes voor, maar die serie kwam maar niet. Dirk begon hem al een beetje te knijpen, maar hij wist de partij dan toch te winnen in 36 beurten (40-34).

Ton moest op de andere tafel nog langer zwoegen. Theo Wijnker had net 2 partijen gewonnen en was voor zijn doen op dreef. Bovendien lag hij de ballen voor de tegenstander steeds akelig beroerd neer (waar heb ik dat meer gehoord?). Tussenstand na 20 beurten 29-19 in het voordeel van Theo. Theo schoot dus al aardig op naar de 40. Ton vermande zich, maakte toen een paar mooie ballen en kwam terug tot 34-35, nog steeds in het voordeel van Theo. Plus Theo had de nastoot. Toen miste Theo een bal, die “met zijn bek open” lag en sloot Ton in de daaropvolgende beurt af met een slotserie van 6. Eindstand 40-35 voor Ton.

Ondertussen speelden de 4 Heerhugowaarders tegen elkaar. Ze slachtten elkaar af en eindigden allen met slechts 4 matchpunten en gemiddeldes van net rond de 1. De 2 Sombroekers hadden beiden 10 matchpunten. Dirk eindigde met een algemeen gemiddelde van 1,44 en Ton met 1,37. Ja, die laatste partijen hadden hun gemiddeldes nog flink naar beneden bijgesteld.

Nu is het nog even afwachten of dit genoeg is voor beiden om te worden toegelaten tot de districtsfinale. Deze wordt begin januari gespeeld in de Parelhof te Heerhugowaard. Dan kunnen beide heren elkaar weer treffen met een uitslag die zeer onvoorspelbaar is. Dirk heeft zijn laatste overwinning tenslotte “geleend”.

Uw reporter ter plaatse,

Ton Nientied